Helgrønn dag for Erna Solberg

Tirsdag hadde statsministeren en travel dag som grønn seremonimester, med prøvekjøring av el-lastebil, åpning av solcellefabrikk og oppstart av et nytt biogassanlegg.

På alle disse stedene fikk hun oppleve gode eksempler på grønn næringsutvikling.

Det var lagt ut rød løper og pyntet med norske flagg da Erna Solberg ankom Herøya.

– Jeg startet dagen med å øvelseskjøre Norges første elektriske lastebil hos Asko i Oslo, kunne statsministeren fortelle de fremmøtte.

Under åpningen av Elkem Solars nye fabrikk deltok både daglig leder Trine Kopstad Berentsen i Solenergiklyngen, og generalsekretær Ragnhild Bjelland-Hanley i Solenergiforeningen.

Daglig leder Trine Kopstad Berentsen i Solenergiklyngen, og generalsekretær Ragnhild Bjelland-Hanley i Solenergiforeningen var også til stede på Herøya, da statsminister Erna Solberg foretok den høytidelige åpningen av Elkem Solars nye fabrikk.
Daglig leder Trine Kopstad Berentsen i Solenergiklyngen, og generalsekretær Ragnhild Bjelland-Hanley i Solenergiforeningen var også til stede på Herøya, da statsminister Erna Solberg foretok den høytidelige åpningen av Elkem Solars nye fabrikk.

Nye arbeidsplasser
I tillegg til å forestå den offisielle åpningen av fabrikken, med omvisning på anlegget, fikk statsministeren også spise lunsj med de ansatte.
– Jeg er stolt over at vi har slike bedrifter i Norge, sa Erna Solberg, som håper at gjenåpningen av anlegget kan bidra til å sette fart i utviklingen av større og enda mer energieffektive ovner for produksjon av solcellesilisium.
Elkem Solar starter opp produksjon i en av RECs gamle fabrikker. Her skal silisiumet som kommer fra Elkem Solars anlegg i Kristiansand videreforedles. Silisiumblokkene sendes deretter til REC Solars fabrikk i Singapore og andre selskaper som lage solcellepaneler.

Effektiv drift
Åpningen av fabrikken på Herøya betyr et nytt kapitel i solindustrieventyret for Norge, mener Trine Kopstad Berentsen i Solenergiklyngen. Hun peker på at vi i Norge både har svært høy kompetanse på silisium og vannkraft som naturgitte konkurransefordeler.
– Norsk arbeidskultur – som Elkem Solar er et eksempel på – hvor gutta på gulvet gir innspill til ledelsen på innovasjonsmuligheter, er helt unik. Denne fabrikken er en av de meste effektive i verden. Den drives i dag med rundt 60 personer, mot et par hundre under da den ble drevet  REC. Nå vil Solenergiklyngen starte et arbeid med å kutte prisene for å installere sol i det norske markedet. Elkem Solar er i front for dette arbeidet, sier Berentsen.

Dro til magisk fabrikk
Etter Herøya-besøkt gikk dro statsministeren videre til Den Magiske Fabrikken, som Greve Biogass har bygget i Tønsberg.
Her produseres det klimavennlig biogass og verdifull biogjødsel av matavfall og husdyrgjødsel. Gjennom det unike samarbeidet med landbruket har anlegget fått status som nasjonal biogasspilot.

English EN Norsk bokmål NO