Solstrøm var det naturlige valget

– Vi satser på solstrøm fordi det passer inn i vår tankegang om å være selvforsynte, sier Liza Franke, eier av Lizas Småbruk på Jevnaker.

– Du kan velge å være blant de første, eller vente og være blant de siste. Vi satser på solstrøm fordi det passer inn i vår tankegang om å være selvforsynte, sier Liza Franke, eier av Lizas Småbruk på Jevnaker.

Solcellepanelene kommer på plass på garasjetaket. I første omgang installeres 14 paneler som skal gi 3,7 kilowatt strøm i året

Liza holder kurs i matlaging fra jord til bord, og er ekspert på produksjon og foredling av småskala egenprodusert mat. Liza holder kurs for mellom 5-6000 personer i løpet av året.

Nå får hun bistand av norsk solenergibransje til å realisere sitt grønne mål om å lage sin egen strøm.

Snart selvforsynt
I første omgang er det kurslokalet som skal bli selvforsynt med strøm, fra 14 paneler som legges på garasjetaket. Disse vil produsere 3,7 kilowatt per år. Neste etappe er å få solstrøm til hovedhuset.
– Når du kan velge å redusere fotavtrykket ditt, så hvorfor ikke. Vi er jo selvforsynt med mye, så vi synes det er kult å bli selvforsynt med strøm. Når folk spør om nedbetalingstid, så spør jeg tilbake om hvor fort de tror de får nedbetalt sin nye, dyre tv, ler hun.

Elbileierne går foran
Leverandøren av solcellepanelene, Otovo, opplever økt etterspørsel etter småskala anlegg.
– Det er spesielt mange elbileiere som ønsker å skaffe seg solstrømanlegg på garasjetaket, fordi de liker å kjøre rundt på egenprodusert kraft. Det blir også en effektiv stopper mot de som hevder at norske elbileiere kjører rundt på strøm laget på tysk kull. Ett solcellepanel dekker ett tusen kilometer med elbilkjøring pr. år, sier daglig leder Andreas Thorsheim i Otovo AS.

Se YouTube-filmen som Lill-Torunn Kilde har laget med Liza Franke:

English EN Norsk bokmål NO