Klare for å satse i Afrika

Nær 30 interesserte samlet seg til deling av erfaringer under Solenergiklyngens andre seminar om forretningsmuligheter for norske virksomheter i Afrika.

På seminaret 5. september var målet å komme et steg videre i arbeidet med å samle interessenter til felles prosjekter i Afrika.

Stort marked

– Potensialet for klyngens medlemmer i afrikanske land er svært stort. Her finner man flere av verdens raskest voksende økonomier, land med sterk befolkningsvekst, og ofte et lite utbygd strømnett. Det er likevel behov for å forberede seg svært godt og alliere seg med erfarne samarbeidspartnere, sa Trine Kopstad Berentsen, daglig leder for Solenergiklyngen.

Utfordringer
Advokatfirmaet Sands var vertskap for seminaret og delte erfaringer fra 20 år med vannkraftprosjekter og olje- og gassprosjekter i ulike afrikanske land. Partner Vidar Johnsen tok også for seg utfordringer innen avtaleverk, rettigheter, samfunnsansvar, pengestrøm, garantier, skatt, og kulturforståelse.

Ser muligheter
Norwegian- African Business Association var representert ved administrerende direktør Eivind Fjelstad. Organisasjonen har allerede 125 norske selskaper som medlemmer, de fleste innenfor olje og gass, fornybar energi, IT, tekstil og turisme. Fjelstad kunne fortelle at spesielt Etiopia og Zambia har vist seg interessante for norske solenergiselskaper.

Oppfølging
På seminaret presenterte også de norske selskapene Eltek, Solar Village og Multiconsult sine konkrete erfaringer med prosjektvirksomhet innen solenergi i afrikanske land. Etter presentasjonene fikk deltakerne oppgaver å løse i en workshop.

Tidligere i år samlet Solenergiklyngen interessenter til det første Afrika-seminaret, etterfulgt av møter med Innovasjon Norge og Norad. Neste steg i arbeidet er å samle interessentene i konkrete prosjekter for oppfølging. Det er også planlagt et eget seminar om finansiering og investorarbeid. Det ble også etterspurt av deltakerne på seminaret.

(Bilde: Multiconsult /Stanislas Merlet)

English EN Norsk bokmål NO