Skole fikk landets største solcellefasade

I høst fikk barna endelig slippe inn i Brynseng skole i Oslo, som har landets største innebygde solcellefasade.

I høst fikk barna endelig slippe inn i Brynseng skole i Oslo, som er et forbildeprosjekt innen energibruk. Skolen er et nesten nullenergibygg, med landets største innebygde solcellefasade.

Tekst: Lill-Torunn Kilde
Foto: Kristin Svorte

Multiconsult har bistått Undervisningsbygg med produksjonssimulering og bistand på innkjøp og design av solcellefasaden som dekker hele byggets vegger mot sør.

God balanse
– Multiconsult har bistått med både anbudsdokumenter og funksjonsbeskrivelse, krav til kvalitet, grensesnitt og standarder. Jeg synes resultatet er blitt en fin balanse mellom produksjon, kvalitet, pris og design, sier Stanislas Merlet, solenergirådgiver i Multiconsult.
Det var belgiske Issol som vant leveringen av de bygningsintegrerte solcellepanelene, såkalt BIPV (Building-integrated Photovoltaics).
– De er spesialister på denne typen solcellepaneler som kan tilpasses designen på vegg og vinduer. Dette er skreddersøm spesielt tilpasset dette bygget, sier Merlet.

Høyt under taket: I skolens øverste etasje ligger en luftig ballbinge, vegg i vegg med gymsalen. Stanislas Merlet og Anne Zetterdahl tester forholdene.

Ønsker god design
Multiconsult merker stadig større etterspørsel etter ”pene” solcellepaneler.
– Folk vil ha paneler med tilpasset design, man betaler for estetikk og integrasjon, sier Merlet.
På Brynseng skole måtte panelene også utstyres med sikkerhetsglass, som skal tåle ballspill i skolegården.

Dobbelt så dyrt
Prisen på panelfasaden er omtrent dobbelt så dyr per kvadratmeter som teglfasaden ellers på skolen. Men så produserer den da også strøm. Solcelleanlegget skal levere 105 000 kilowatt timer pr. år.
– Den strømmen de selv ikke bruker, for eksempel i helger og sommerferier, sendes videre ut på nettet. Her får de betaling til spotpris for overskuddsstrømmen. Det er også viktig at vi får denne typen kompetanse i Norge og kan være et foregangsland på denne teknologien. Her er det snakk om volum før prisene vil gå nedover, og det skjer akkurat nå, sier Merlet.
Brynseng skole har i tillegg til solcellepaneler flere andre moderne energiløsninger. I bakken er det boret 20 energibrønner, og vindusflatene er optimalisert for bruk av mye dagslys.

Uteplass til aktivitet: Brynseng skole bruker ikke mange kvadratmeter av den beskjedne tomten til parkeringsplasser. Her finnes kun to plasser for elbil og to for handicappede. Til gjengjeld har man 230 sykkelstativ og t-banen som nærmeste nabo.

Besøk fra hele verden
I toppetasjen finner man ballbingen, og en ribbevegg plassert foran store vinduer.
– Her er det helt fantastisk utsikt og det kiler i magen når man klatrer her, sier assisterende rektor Anne Zetterdahl, som viser oss rundt i bygget som er delt inn i soner med nøkkelkort.
– Skolen vår er helt unik, og vi får derfor besøk fra alle verdenshjørner. Vi viser også elevene hvordan vi bruker energi, og hvordan vi håndterer avfall. Alle elevene får hvert sitt nettbrett, og vi bruker lite papir. I tillegg har vi egne byttedager for klær og utstyr, forklarer hun.
Ledelsen har også benyttet anledningen til å velge pedagogisk profil på øverste hylle.
– Vi har blant annet faglærere og lærere med relasjonskompetanse allerede fra første trinn, og forelesninger hver uke med oppdatert forskning for lærerne, forteller Zetterdahl.

English EN Norsk bokmål NO