Gir seg ikke

– Noen ganger er det flere grunner til å gi seg enn til å fortsette. Men blir det for tøft, så setter jeg på en video, sa Dr. Stein Skjørshammer, daglig leder i SunErgy, til full latter i salen.

 Tekst og foto: Lill-Torunn Kilde

Det gikk ikke lang tid fra utsagnet kom til han likevel spratt champagnekorken av gullflasken for å feire fire nye avtaler for mikrogrid-anlegg i Kamerun, sammen med Elteks Morten Schøyen.

Den lille feiringen var en del av International Solar Day, arrangert av Norwegian Energy Partners og Solenergiklyngen, med Multiconsult som vertskap. F.v.: Mads Uhlin Hansen (KUBE Energy), Morten Schøyen (Eltek), og Stein Skjørshammer (SunErgy).

Kan lære av hverandre
Jon Dugstad fra Norwegian Energy Partners hadde innledet dagen med følgende spørsmål: Hva har vi lært av å jobbe med prosjekter i Afrika? Hva kan vi lære av andre nasjoner? Hva kan vi som nasjon gjøre for å minske risiko? Hva bør være våre prioriterte markeder?  Og hvordan får vi lønnsomme prosjekter i Afrika?

– En konklusjon er i alle fall at for å være sterk utenlands, må man ha en sterk klynge der hjemme. Og så må vi ikke spre oss, men fokusere, sa Dr. Stein Skjørshammer.

To av foredragsholderne på International Solar Day var Toluwalope Olajumoke Kolawole og Mari Sofie Brelin Furu.

Inviterte til Nigeria
Toluwalope Olajumoke Kolawole, jurist i det pan-afrikanske advokatfirmaet Kusamotu & Kusamotu, var invitert for å redegjøre for hvorfor norske selskaper burde investere i det nigerianske solenergimarkedet. Hennes selskap samarbeider tett med The Rural Electrification Agency.
–  Nigeria er en av de hurtig voksende økonomiene i Afrika, men en raskt voksende middelklasse, og med et stabilt demokrati siden 1999. Nigeria har det største bruttonasjonalproduktet i Afrika, og er størst på oljeproduksjon. Det vi mangler er strøm. De fleste lever uten tilgang til strømnett, men med et dieselaggregat i bakgården. Med tolv timer sol hver dag hele året, er det potensielle markedet her enormt, og solceller er billigere enn diesel, forklarte hun.
Nigerianske myndigheter har også satt seg et nasjonalt mål om 10 prosent fornybar energi innen 2025.

Dypdykk
I fjor foretok Multiconsult en studie av rammebetingelsene for investeringer i Kenya, Uganda, Mosambik og Tanzania, og gjennomførte en analyse av auksjoner for solkraft og resulterende priser. Mari Sofie Brelin Furu la fram resultatene.
– Investeringene går opp, prisene fortsetter å falle, Afrikas 1,3 milliarder mennesker trenger strøm, både off-grid og on-grid. 62,5 prosent av befolkningen sør for Sahara har ikke tilgang til elektrisitet, og det vil være umulig å gi folk på landsbygda tilgang på billig energi uten off-grid solkraft. Auksjoner fremstår som foretrukket strategi for anskaffelser av storskala kraftverk, men det er store svingninger i prisutfallene fra auksjonene, konkluderte hun.

Rammebetingelser
I studiene har Multiconsult analysert sammenhengen mellom rammebetingelser og investeringer i fornybar energi, auksjonsform og resulterende priser for en stor mengde auksjoner. Ikke uventet viser resultatene at rammebetingelser er viktig: faktorer som solstråling, auksjonens størrelse og gjennomføringstidspunkt, samt det generelle investeringsklimaet i det aktuelle landet forklarer kun 50% av prisdannelsen. Markedsmessige forhold, sektor-relatert risiko og hvordan auksjonen gjennomføres har vesentlig betydning.

Kenya mest attraktivt
Blant de analyserte landene utmerker Kenya seg ved at det tiltrekker seg en mye større andel av investeringene enn andre land, og skiller seg ut med et raskt voksende off-grid marked. Her finner vi 13 uavhengige kraftprodusenter og 19 store off-grid kraftanlegg.
– Kenya har lykkes med å lage rammebetingeler som gjør at markedet oppleves som mer attraktivt og noe mindre risikabelt enn de andre, forklarte Furu.

English EN Norsk bokmål NO