Norges neste grønne fortrinn

Mange av verdens tettest befolkede byer ligger nær kysten. Flytende solenergianlegg kan generere kortreist strøm til disse områdene.

– Mange av verdens tettest befolkede byer ligger nær kysten. Flytende solenergianlegg kan derfor gi kortreist strøm til energikrevende områder med boliger og næringsvirksomhet, forklarte Dr. Børge Bjørneklett, CTO i Ocean Sun.

Tekst: Lill-Torunn Kilde

Ocean Suns testanlegg utenfor Bergen. Foto: Kolibri Media

Selskapet var et av flere som fikk presentere seg under lanseringen av rapporten “Scandinavian Investments in Renewable Energy in Developing Countries” i Oslo forrige uke.

– For flere land, kanskje spesielt i Sørøst- Asia, er flytende solparker eneste mulighet, da det ikke finnes ledig plass på land, sa Bjørneklett.
Det lille selskapet med ti ansatte har allerede fått på plass et 100 KWp testanlegg utenfor Bergen og et mindre testanlegg i sjøen utenfor Singapore. Målet er å bygge store kommersielle solparker ved kysten, innsjøer og vannkraftreservoarer over hele verden.

Et hestehode foran

Multiconsult har kartlagt investeringene i fornybar energi i utviklingsland fra de skandinaviske landene, og verktøyene disse bruker for å fremme slike investeringer. Rapporten, som ble lagt fram 4. desember, konkluderer med at Norge er et hestehode foran sine Skandinaviske naboland på fornybar i utviklingsland. Rapporten er utarbeidet for ZERO, Solenergiklyngen og Norfund.

Bygger på våre fortrinn

Et av områdene innen fornybar energi som seiler opp som et norsk konkurransefortrinn er flytende solenergi.

– Her i Norge er vi gode på nettopp de elementene som flyende solenergi trenger. Det har vi fra vår historiske kompetanse innen vannkraftsindustrien, produksjon av ren silisium til solceller og maritime næringer. I starten fikk vi flytekragene fra gamle fiskemerder, og solpaneler fra REC. Membranen har vi kjøpt og videreutviklet fra et produkt som brukes i oppdrettsnæringen. Nå vil alle kjøpe anleggene våre, og vi klarer nesten ikke holde unna for de som ønsker å bygge demonstrasjonsanlegg. Vi må raskt opp i volum, sa han.

Midt i smørøyet

Tidligere i høst fikk Bjørneklett presentere selskapet under den internasjonale konferansen International Floating Solar Symposium (IFSS) i Singapore, med blant annet Verdensbanken som publikum. Bjørneklett mener Singapore er et ypperlig utgangspunkt for et norsk gründerselskap innen fornybar energi.

– Myndighetene ønsker utenlandske investorer velkommen og legger til rette for våre anlegg. Nå går de også offisielt ut og sier at de vil være en «test-hub» for flytende solenergianlegg. Det er strålende, sa Bjørneklett.

Testet i røff sjø

Handelsstedet mellom øst og vest gir kort reisetid fra Kina, der selskapet samarbeider med en stor produsent av solcellepaneler. I Singapore finnes også tradisjonelt mange samarbeidspartnere innen norsk shipping og maritime næringer. Med en breddegrad på 1 grad nord ligger byen så og si på ekvator og passer perfekt for vinklingen på panelene som ligger flatt på sjøen.

– Vi har tro på at våre anlegg vil gjøre det spesielt bra i Sørøst-Asia. Anleggene har vist seg å være veldig gode i røft vær og vi får demonstrert høyere virkningsgrad ved å ha direkte kjøling mot vannet. For områdene i Asia som ligger i tyfon-beltet må de tåle vind på 275 kilometer i timen. Med testparken utenfor Bergen får teknologien også kjørt seg under vind og bølger fra røff sjø, sa Bjørneklett.

Dr. Børge Bjørneklett er teknisk sjef i Ocean Sun. Han grunnla selskapet i 2016 sammen med Øyvind Rohn. Selskapet har et tett samarbeid med Institutt for energiteknikk (IFE) på Kjeller. Patentet for den flytende solenergiteknologien i Ocean Sun ble registrert av Bjørneklett i 2016.
Både IFE og Multiconsult deltar i det grenseoverskridende prosjektet ecoINSIDE.

English EN Norsk bokmål NO