Et tak med mening

Hva om alle kontor- og lagerbygg med flate tak kunne gjøre litt nytte for seg? Slik ser taket til Torp IT ut fra lufta. Nå skal taket produsere opp mot 20 prosent av byggets årlige energiforbruk.

Tekst: Lill-Torunn Kilde
Foto og video: Solcellespesialisten

– Vi har jo et skyggefritt tak på 6000 kvadratmeter, som har sol fra morgen til kveld. Nå har vi fått opp 4300 kvadratmeter med solceller, med en installert effekt på 644 kWp, forklarer Gunnar Bjønness, daglig leder i Torp IT AS.

Kontor- og lagerbygget har 20 000 kvadratmeter arealer, og et strømforbruk på 3 millioner kilowatt timer i året. Strømmen fra solcellepanelene skal primært gå til energiforbruket i bygget.

Fredag 3. mai ble anlegget høytidelig satt i gang av ordføreren. Fv.: Tor Steinar Mathiassen (Høyre-politiker i Sandefjord kommune), Gunnar Bjønness (Torp It AS), Roy Furulund (Torp It AS) og Bjørn Ole Gleditsch (ordfører Sandefjord kommune).

Går foran
Torp IT eier flere bygg i området rundt Komplett Arena i Sandefjord.
– Dette bygget vi åpner solanlegget på i dag er vel det første større grønne bygget i Sandefjord. Vi er stolte av å kunne gå foran, og ser på tiltaket som et konkurransefortrinn overfor leietakerne. Alle ønsker en effektiv drift på energi, og strømmen blir jo ikke billigere framover, sier Bjønness.

Bruker strømmen selv
Det er Siv.ing. Carl Christian Strømberg (Solcellespesialisten) som står ansvarlig for oppføringen av anlegget. Det er dimensjonert slik at 98,4 prosent av strømmen går til byggets eget forbruk, og resten sendes ut på strømnettet.
– I sommermånedene juni og juli vil så mye som 40-50 prosent av forbruket i bygget komme fra solcelleanlegget, sier Carl Christian Strømberg.

Nå vil Bjønness se på flere tiltak.
– Vi lærer noe nytt hele tiden, og så går det litt sport i det, å få det til. Nå skal vi se hvilke andre energi- og miljøtiltak vi kan gjøre i bygget og se om solceller skal opp på flere bygg, sier Bjønness.

Solcelleanlegget produserer strøm til eget forbruk gjennom hele året. I april, mai, juni og juli går noen prosent også ut i strømnettet (se grafen).

English EN Norsk bokmål NO