Voksende business i solrike fasader

Norge har alle muligheter for å kunne lykkes med å ta en ledende rolle innen fasadeprodusert strøm, med bygningsintegrerte solpaneler.

Norge har alle muligheter for å kunne lykkes med å ta en ledende rolle innen fasadeprodusert strøm, med bygningsintegrerte solpaneler.

Fasaden til Oseana Kunst- og Kultursenter er et strålende eksempel på en spennende BIPV-løsning. Foto: Oseana

Norske virksomheter må kjenne sin besøkelsestid og ta fatt i den kraftig stigende interessen for bygningsintegrerte solpaneler. Dette var budskapet som ble presentert av lendende solenergieksperter under Solenergiklyngens BIPV-dag i Oslo.

– Solenergiinnhøsting fra fasader kommer stadig mer og Norge er konkurransedyktig på BIPV-paneler, påpekte Erik S. Marstein, forskningssjef ved IFEs avdeling for solenergi og senterdirektør for forskningssenteret FME SuSolTech.

Naturgitte fordeler
Han viste til at verden blir stadig mer soldrevet og at BIPV – bokstavelig talt – representerer en attraktiv løsning.

– Her på den nordlige halvkule gir det dessuten mening med veggplasserte solpaneler, sier Marstein.

Han trekker også fram den norske byggenæringen som ledende innen innovative bygg. At vi i tillegg er vant ned å håndtere et krevende klima gjør norske produsenter ekstra attraktive.

Norsk strategi for BIPV
Bjørn Thorud, som leder forretningsområdet solenergi i Multiconsult tok også til orde for en satsing på solpaneler for fasadeprodusert strøm.

Han påpekte behovet for at solenergibransjen og byggebransjen må gå sammen om å utvikle nye og internasjonalt konkurransedyktige produkter og selskaper.

– Vi trenger norsk strategi for solkraft som inkluderer BIPV, understreker Thorud.

På kort sikt – i det norske markedet – viste han også til behovet for å sørge for at byggherrenes rådgivere er oppdatert på de nye bygningsintegrerte løsningene: – Rådgiverne er svært viktige for BIPV-bransjen.

English EN Norsk bokmål NO