Glassfasade blir kraftverk

Oljedirektoratets bygg i Stavanger skal drives av solenergi når glassfasaden rehabiliteres i vinter. Det er første gang at en rehabilitering av glassfasade gjøres med solceller.

Tekst: Lill-Torunn Kilde
Foto: Entra

Entra bygger ut både tak og fasade med solcellepaneler på bygget på Ullandhaug i Stavanger. Byggets egen kraftproduksjon blir ca. 340 000 kWh per år og tilsvarer årsforbruket til 23 eneboliger. Her skal alt det arkitektoniske på bygget bevares, til tross for at den opprinnelige designen er krevende, med en barcode-struktur med lyse og mørke partier på den 1050 kvadratmeter store fasaden.
– Alle feltene skal produsere strøm, sier Thor Christian Tuv, daglig leder i Solenergi FUSen.

Krevende fasade
Solenergi FUSen har jobbet fram den tekniske løsningen for fasaden i samarbeid med Entra.
– En kritisk suksessfaktor i slike prosjekter er det tette samarbeidet, høykompetanse, og tverrfaglige løsninger, sier Tuv.

Løsningen for fasaden innebærer ny innfestningsteknikk for å gjenbruke maksimalt av den opprinnelige innfestningen.
– Utfordringen er at alt skal være rett, og det må være rett i første forsøk. Så vi krysser fingrene for været, sier Tuv.

Referanseprosjekt
Når alt står ferdig vil bygget benyttes som referanse for erfaring med energiproduksjon i storfasade. Arbeidet vil også vise hvordan rehabilitering av eksisterende bygg er en viktig del av det grønne skiftet.
– Det er jo også hyggelig at det er nettopp Oljedirektoratet som nå drives av solenergi, sier Tuv.

English EN Norsk bokmål NO