Testing i verdens lyn-hovedstad

Skal du bygge energianlegg i Sør-Øst Asia bør det tåle tøffe klimatiske forhold. Tirsdag besøkte en delegasjon med norske selskaper et testsenter i Singapore.

Tekst og foto: Lill-Torunn Kilde

Med sol, 34 grader og over 90 prosent luftfuktighet fikk delegasjonen kjenne forholdene på kroppen under ekskursjonen til REIDS (Renewable Energy Integration Demonstrator- Singapore), et testsenter plassert på  Semakau Landfill utenfor kysten av Singapore.

Guiden fra NTU forklarer for Børge Bjørneklett fra Ocean Sun.

Ekskursjonen var ledet av Innovasjon Norge, med deltakere fra Ocean Sun, Equinor, Elkem, DNV GL og Solenergiklyngens sekretariat, som er i Singapore i forbindelse med den internasjonale konferansen ACES (Asia Clean Energy Summit).

Sol og vind
Testsenteret på Semakau består av en integrasjon av sol- og vindenergi i et mikrogrid-system, med fokus på design, demonstrasjon og testing av styringssystemer og lagring i et tøft klimatisk miljø. Singapore regnes som den byen i verden med flest lynnedslag. Hver kvadratkilometer av landet må regne med 16 lynnedslag i året, i løpet av de mellom 171 og 186 dagene i året med lyn. I tillegg har regionen en gjennomsnittlig luftfuktighet på 84 prosent, men som i november og desember kan komme opp i 97 prosent.

Testområdet befinner seg på en 7 kvadratkilometer stor øy utenfor Singapore

REIDS er et samarbeid mellom 20 ulike partnere fra hele verden, med finansiering fra både offentlige og private aktører. Arbeidet ledes av Nanyang Technological University i Singapore.

Se reklamefilmen for testanlegget

English EN Norsk bokmål NO