Solfest for nye Coop Hammerås

– Velkommen til ny butikk – med solceller på taket! Butikksjefen gliste og fikk et jubelbrøl tilbake fra feststemte barn, da Coop Marked Hammerås ble gjenåpnet.

– Velkommen til ny butikk – med solceller på taket! Butikksjef Lasse Hansen Jostad fikk et jubelbrøl tilbake fra feststemte barn, da Coop Marked Hammerås i Eidsvoll ble gjenåpnet.

Eidsvoll-ordfører John-Erik Vika var snorklipper under den folkelige åpningen av butikken, her sammen med butikksjef Lasse Hansen Jostad.

Elever fra barneskolen stilte med norske flagg og sang for ordføreren, ledelsen i Coop Øst og alle de fremmøtte kundene som hadde tatt turen for å få med seg åpningsfesten torsdag 5. desember.

Den storstilte markeringen viste med all tydelighet at Coop har store klimaambisjoner. Symbolsk nok ankom også Coop-lederne i samlet flokk – med buss.

«Passivbutikk» med Solel

Den nye og moderne flaggskipsbutikken i Eidsvoll er bygget som et passivhus. Den er dessuten tilrettelagt for klimavennlige tilreisende. Her er det ladestasjoner både for bil, sykkel – og sparkesykkel!

Per Urdahl (t.v.) viser fram det fasademonterte tynnfilmanlegg og sykkelladerne til Terje Hauer og Stein Gunnar Moe (t.h.) i Coop Øst

Coop satser på miljø og fornybar energi. Dette er den første Extra-butikken i Norge med solceller. For leverandøren Solel var det også en stor og viktig begivenhet.

– Vi er svært stolte av denne leveransen, sier daglig leder Per Urdahl i Solel.

Dette er selskapets andre solenergileveranse til kjeden. Tidligere har Solel også levert og satt i drift det første solcelleanlegget på en Coop OBS bygg-butikk – på Årvollskogen ved Moss.

Tynnfilm og REC-paneler

Daglig leder Per Urdahl i Solel og butikksjef Lasse Hansen Jostad har sørger for at kundene kan følge med på solenergiproduksjonen. Den vises på en stor skjerm i inngangspartiet

På sørveggen, ved sykkelladestasjonen til Coop Marked Hammerås, er det satt opp et mindre, bygningsintegrert tynnfilmsolcelleanlegg fra Soltech. Det dekker en flate på 15 kvadratmeter og har en effekt på 2 kWp.

– På taket er det REC-paneler med en samlet effekt på 112 kWp. De er montert mot sørøst og sørvest – med 20 graders vinkel – på Soltop stativer med snøforsterking, forteller Urdahl.

Hele anlegget er koblet til to SMA Core 1 vekselrettere, som står ute på taket. Ved inngangspartiet i butikken er det montert en 42 tommers SolarFox-skjerm som viser energiproduksjonen.

– Vi forventer en årsproduksjon på 93.000 kWh, opplyser Per Urdahl.

English EN Norsk bokmål NO