Letter det fossile energipresset på Jordan

Jordan trenger mer fornybar energi og søker samarbeidspartnere, både innen energiproduksjon og stabilisering av strømnettet.

Jordan trenger mer fornybar energi. Norske solenergibedrifter kan bli sentrale samarbeidspartnere – både med energiproduksjon og stabilisering av strømnettet.

De norske fornybarenergi og -teknologiselskapene møtte ledelsen for Jordans Royal Scientific Society i Amman. Foto: Royal Scientific Society

Solenergiklyngen, Scatec Solar, Multiconsult, Bright Products, Wattero og Sunami Solar var med i den norske delegasjonen under statsbesøket til Jordan, som ble ledet av Kong Harald og Dronning Sonja, utenriksminister Ine Eriksen Søreide (H) og næringsminister Iselin Nybø (V).
Med på turen var også Jordans minister for energi og mineralressurser, Hala Adel Zawati. Hun fortalte at det meste av kraften i Jordan kommer fra fossilt drivstoff, til tross for at solkraft er billigere.

– Kan bidra til økonomisk vekst
Næringsminister Iselin Nybø ser da også store muligheter for norske leverandører av fornybar energi til Jordan. Landet har spesielt gode forutsetninger for både solkraft og vindkraft. Jordan har dessuten en frihandelsavtale med EFTA.
– Jordan har en målsetning om å øke landets egenproduserte fornybar-andel, og her er norske fornybarselskaper er verdensledende. Næringslivet kan være en del av løsningen for å bidra til økonomisk vekst og samtidig skape grønne arbeidsplasser, sier næringsminister Iselin Nybø.
ledsager denne uka kongeparet på deres 50. statsbesøk og første statsbesøk til Midtøsten. Statsbesøket til Jordan er Nybøs første utenlandsbesøk som næringsminister.

Solenergiklyngens Trine Kopstad Berentsen var også en del av næringsminister Iselin Nybø (i midten) sin delegasjon i Irbid. Foto: Kjetil Svorkmo Bergmann, Innovation Norway

Løser nettutfordringer
I Jordan har Scatec Solar har allerede bygd tre solparker med en samlet effekt på 43 MWp. Produksjonen leveres inn på det jordanske strømnettet. Men Jordan har en utfordring med kapasiteten på strømnettet og sliter med å få plass til mer fornybar energi. Dagens strømnett tåler rett og slett ikke belastningen av større mengder væravhengig og ujevn tilførsel av elektrisitet.
Scatec Solar er imidlertid innstilt på å samarbeide med norske og jordanske myndigheter om å få på plass nye, fleksible anlegg som kan gi rask tilgang på mer fornybar energi. Et nytt, mobilt og fleksibelt konsept for solenergi utviklet av Scatec Solar, kan være løsningen for å utnytte mer solenergi. Systemet leveres med batterier for lagring av strøm – og er godt tilpasset Jordans behov for å unngå ekstra belastning av strømnettet.

Bred fornybarsatsing
Jordan byr på en rekke muligheter for flere av de norske selskapene for leveranser innenfor humanitær sektor. Landet har tatt imot nær tre millioner flyktninger – og har store utfordringer med å forsyne dem med strøm.
Solenergiklyngens representanter var en del av fornybardelegasjonen, sammen med Arena-klyngen Norwegian Energy Solutions og bedriftene Valinor og Norsk Vind, Agri-E og Crust Harvest. I etterkant av det offisielle besøket har flere av solenergiselskapene hatt oppfølgende samtaler med lokale NGOer, med tanke på mulige prosjekter i Jordan.
Som del av det offisielle programmet, ledet Solenergiklyngen flere eventer, blant annet en grønn frokost sammen med den lokale fornybarklyngen Edama (arabisk for «bærekraft»), deltok i hackaton for problemstillinger knyttet til energi for flyktningeleire og en parallellsesjon om fornybar energi.

Se vår flotte promoterings film her!

English EN Norsk bokmål NO