Verdensnyhet: Bærekraftsdeklarasjon for solenergi

Solenergiklyngen har ved hjelp av EPD-Norge og Asplan Viak utviklet verdens første uavhengige system for bærekraftsberegning av solcellepaneler.

Solenergiklyngen har ved hjelp av EPD-Norge og Asplan Viak utviklet verdens første uavhengige system for sammenligning av bærekraftsberegning av solcellepaneler.

EU-prosjektet ecoINSIDE, som er en del av Interreg Sverige-Norge-programmet, har vært en viktig fasilitator i dette arbeidet.

– Sammen med våre såre samarbeidspartnere har vi fått etablert et transparent system som får fram sammenlignbare sett med verdier for de ulike produktene og produsentene. Dette er helt avgjørende for at kommune og andre store innkjøpere skal være i stand til å gjøre kvalifiserte valg. Nå har innkjøperne fått de redskapet de trenger for å kunne foreta nettopp de miljø- og klimavurderingene som mange av kundene har etterspurt, sier bærekraftansvarlig Barbro Renland Nordby i Solenergiklyngen

En del av beslutningsgrunnlaget

Hun forteller om en klart økende trend der utbyggere bruker miljødeklarasjoner som sentrale elementer i sine beslutningsgrunnlag.

– Det gjelder både i offentlige og private anskaffelser. Uten miljødeklarasjoner vil det bli svært vanskelig – om ikke umulig – for produsentene å konkurrere om de store oppdragene. De gjennomsnittlige standardtallene som brukes i beregninger per nå er dårlige og dette hindrer utbredelsen av solceller på bygg, sier hun.

Solcellepaneler skaper bærekraftig, lokal energiproduksjon, men som alle andre produkter har produksjonen av solcellepaneler en miljøpåvirkning. Markedet etterspør i stadig større grad en standardisert metode med objektiv tallfesting av solcellepanelenes bærekraft – gjennom hele livssyklusen.

Fremmer bærekraftig produksjon

Nå har den norske EPD-stiftelsen, offentlig sektor og partnerne i Solenergiklyngen utviklet et svar på dette.

De nye produktkategorireglene vil være sentrale komponenter i beregningen av miljøproduktdeklarasjonene.

– De vil være gyldige over hele Europa og kan også brukes over hele verden. Dette er et stort skritt for en enda mer bærekraftig produksjon av solcellepaneler, sier Barbro Renland Nordby.

The presentations from the webinar with the launch of PCR for PV are:

Barbro Renland Nordby, Norwegian Solar Energy Cluster, Welcome and the need for standardized comparison of environmental impact of manufacturing

Håkon Hauan, Norwegian EPD Foundation, European and global collaboration on standardized environmental declarations

Oddbjørn Dahlstrøm, Asplan Viak, PCR for PV, how is comparison possible and what elements of panel production are included?

Carsten Rohr, Norsun, Environmentally friendly production of ingot and wafers

Trude Nysæther, REC Solar Norway, How to improve and document carbon footprint of Solar PV 

Lars Petter Bingh, Statsbygg, EPD as a core tool to reduce the environmental impact of Statsbygg

The recording is available at the Facebook page for the Solar Energy Cluster:

https://www.facebook.com/solenergiklyngen/

English EN Norsk bokmål NO