Intersolarpris til Solcellespesialisten

Prosjektet Powerhouse Brattørkaia vant Intersolar The Smarter E Award 2020, i kategorien «Outstanding projects».

Prosjektet Powerhouse Brattørkaia vant Intersolar The Smarter E Award 2020, i kategorien «Outstanding projects».

– Dette er en enorm anerkjennelse, sier gründer og daglig leder i Solcellespesialisten, Carl Christian Strømberg.

Powerhouse Brattørkaia ble tildelt prisen 30. juni for det unike solcelleanlegget på tak og fasade – som er levert av Solcellespesialisten.

– Det er utrolig gøy at et solcelleprosjekt i Norge klarer å bli anerkjent internasjonalt blant mange tusen årlige prosjekter, sier gründer og daglig leder i Solcellespesialisten, Carl Christian Strømberg.

Sterkt lag av leverandører
Powerhouse Brattøra hadde Entra ASA byggherre, Snøhetta som arkitekt, Skanska som totalentreprenør og Solcellespesialisten som leverandør av solcellene.

Solcellene på taket er produsert av Sunpower, mens solcellemodulene på veggene er spesialdesignet av Solcellespesialisten.

Helene Tømmerbakke har vært prosjektleder for solcelleanlegget på Powerhouse Brattørkaia i Trondheim.

– Erfaringene fra dette prosjektet bidro til at Solcellespesialisten i disse dager etablerer sin egen solcellefabrikk for bygningsintegrerte solceller i Elverum, sammen med tre partnere, forteller Strømberg.

En rekke av Solenergiklyngens medlemmer var delaktige med underleveranser i prosjektet. Multiconsult var rådgivere for solcelleanlegget i skisseprosjektet og byggherrerådgiver for tredjepartskontroll. Innos var rådgivere for Skanska i detaljfasen og Asplan Viak var rådgivere i gjennomføringsfasen. Norsun var leverandør av wafere med rekordlavt CO2-fotavtrykk til SunPower.

– Arkitektonisk mesterverk for optimal solutnyttelse
I nominasjonen ble Powerhouse Brattørkaia presentert som verdens nordligste bygningen i sitt slag:

«Ikke bare er den visuelt tiltalende takket være smart integrering av solcelleteknologi i arkitekturen, den er også ekstremt effektiv. Bygningen produserer mer elektrisk energi enn den bruker, og leverer overskuddet til nabobygninger, elbusser, elbiler og til fergekaia gjennom et mikrogrid.
Selv om bygningen bare har fire timer med sollys om vinteren, produserer det store integrerte solkraftsystemet et overskudd av energi gjennom året.
Powerhouse Brattørkaia er et perfekt eksempel på bygningsintegrert PV og et arkitektonisk mesterverk, spesialdesignet for optimal solutnyttelse.»

Solenergiklyngen er stolt av å ha partnere som leverer på et så internasjonalt høyt nivå. Vi stiller oss i køen av gratulanter!

English EN Norsk bokmål NO