Nå kan du se webinatret «Sirkulærøkonomi i solenergibransjen» i opptak.
Hva betyr sirkulærøkonomi i solenergibransjen?
Selv om solenergi er utslippsfri og medfører lite naturinngrep i Norge, må jo selvsagt også solcellepaneler produseres, og om noen tiår vil prosjektene vi bygger i dag være avfall. Det er en spesiell utfordring for solenergibransjen at avfallsstrømmene er så langt fram i tid. Lenger enn mobiltelefoner, men også lenger enn f.eks. elbilbatterier. Kanskje vil et anlegg stå i 20-40 år, og selv da er det kanskje rom for et bruktmarked. De fleste aktørene i bransjen eksistert kortere enn produktene de leverer vil vare. Hvordan man kan bidra til sirkulærøkonomi kan være uklart for mange.
Samtidig har vi aktører i Norge som produserer bestanddeler i solceller. Hvordan bidrar de til sirkulærøkonomi, og kan europeisk produksjon bidra til mer sirkulære forretningsmodeller?
Program:
- Tom Rommens, VITO, prosjektkoordinator for prosjektet Circusol. Circusol er et EU-prosjekt (Horizon 2020) som knytter sammen 15 partnere i Europa som ser på mulige løsninger og forretningsmodeller knyttet til materialbruk og avfallsstrømmer innen solenergi. (Presentasjon Circusol NorwegianSolarAssociation2021)
- Sean Erik Foss, avdelingsleder for solenergi på IFE. IFE har fått forprosjektstøtte til prosjektet Circle PV for mulighetene til å utvikle sirkulære verdikjeder for solenergi. (Presentasjon CirclePV_presentation_Solenergiklyngen)
- Trude Nysæter, bærekraftssjef hos REC: Hvordan ser sirkulærøkonomien innen solenergi ut, fra perspektivet til en norsk råvareprodusent? Kan produsenter i Europa kan bidra til sirkulærøkonomi? (Presentasjon Solenergiklyngen Webinar on circular solar PV in Norway REC)
- Tord Dale, leder for bærekraft i Virke. Kan solenergibransjen lære fra andre bransjer? Hvordan kan forbrukerne være drivere? Og hva må en tenke på i produksjon for å gjøre sirkulærøkonomien mulig?
Prosjektet er delfinansiert gjennom Interreg ecoINSIDE.