Diskuterte de europeiske strømprisene

electricity pylon, electrical grid, communications tower

Solenergiklyngen deltok denne uken på møte med andre nasjonale solenergiorganisasjoner i Solar Power Europe. Det ble blant annet gitt markedsoppdateringer fra flere land, i tillegg til at EUs kommende solstrategi og energiprisene i EU ble diskutert.

 

EU kommisjonen jobber for tiden med en verktøykasse for å håndtere de økende energiprisene i Europa. 12 tiltak er identifisert for å sørge for at markedet er bærekraftig, rimelig, transparent og velfungerende og at alle Europeere opplever en sikker krafttilgang. De 12 overskriftene i verktøykassen er som følger:

 

 1. Roll out of RE and LC gas
 2. Accelerate permitting
 3. Attenuate retail prices
 4. Energy savings
 5. Support heavily exposed companies
 6. Clawback measures on windfall profits
 7. Agricultural market measures
 8. Deployment of strategic storage
 9. Pilot of joint procurement of gas
 10. Diversification of suppliers and ramp up LNG storage
 11. Transparency in the carbon market
 12. Investigation on the functioning of the gas market

 

I tillegg jobber EU kommisjonen blant annet med et arbeidsdokument med en oversikt over energilagring i EU som forventes å publiseres i juli 2022, samt en guide for hvordan EU land kan restrukturere nasjonale utdaterte støtteordninger for fornybar energi.

 

Over 40 nasjonale organisasjoner er medlemmer i Solar Power Europe, og disse jobber sammen for å forstå utviklingen i solmarkedet på tvers av Europa, dele beste praksis og koordinere nasjonale og europeiske policyprosesser.

 

Solenergiklyngen er medlem av flere internasjonale samarbeidsorganisasjoner. Blant annet Solar Power Europe, European Solar Manufacturing Council, Norway APAC Business Network: Energy samt i International Energy Agency´s Solar Heating and Cooling Technology Collaboration Programme hvor Solenergiklyngen sitter som norsk representant.

English EN Norsk bokmål NO