Delingsordningen for næringsområder er endelig sendt på høring
Regjeringen har idag sendt den nye nye ordningen for deling av fornybar kraftproduksjon i næringsområde på høring. Se høringsutkastet her. Regjeringen legger opp til at ordningen skal gjelde fra 1.juli 2025.
Solenergiklyngen har lenge jobbet for at en slik ordning, og er glade for at regjeringen nå sørger for at det kommer på plass – riktig innrettet vil det gi et stort bidrag til å bidra målet om 8 TWh solkraft innen 2030 og unngå at vi havner i kraftkrise.
Solenergiklyngen har løftet fram fordelene ved at mange bygg med solkraftproduksjon i et område skal kunne dele solkraft med hverandre for å best utnytte tilgjengelige arealer i og i tilknytning til næringsområder. For å gjøre ordningen mest mulig effektiv og lønnsom er det viktig at man også kan dele på energilagring og styring for å få størst mulig egenbruk og minst mulig belastning av kraftnettet.
Da får vi noen fordeler som kommer både næringsområder, andre strømkunder og kraftnettet tilgode:
- Det blir utbygd mer og større lønnsomme solkraftverk på flate tak og i næringsområder som burde være relativt konfliktfritt.
- Mer kraftproduksjon i Norge, bidrar til lavere priser for alle forbrukerne
- Delingsløsningen vil bidra til størst mulig lokal bruk, som er bra for kraftnettet. For strømmen som blir laget og brukt lokalt unngås overføringstap. Og hvis delingsløsningen bidrar til å redusere topper i effektbehovet, og kan bidra til å forsyne kraftnettet med effekt og kraft når det trengs lokalt, så unngår vi å bygge ut nytt nett.
Solenergiklyngen mener at delingsordningen for næringsområder er starten på lokale energisamfunn i Norge. Regjeringen legger opp til at ordningen trer i kraft 1. juli 2025, og fram til det skal solbransjen levere et grundig innspill i høringsprosessen for å bidra til at ordningen blir så god som mulig, allerede fra oppstarten. Fristen for høringen er 3. februar 2025.
Regjeringen foreslår at delingsordningen skal gjelde for opp til 5 MW solkraftproduksjon og at fordi lokal deling er bra for kraftsystemet, så gis det fritak for elavgift og nettleie for overskuddsstrøm som deles. Dette fritaket gis uansett hvor stort forbruk og hvilken nettleiemodell den enkelte næringsaktøren har.
Dessverre har ikke regjeringen så langt åpnet for felles lagring i en delingsordning i større grad enn det som allerede er tillatt i dagens delingsordning. Dette begrunnes med begrensninger i Elhub som gjør at det per dags dato ikke er mulig å tilrettelegge for at batterier kan inngå. Solenergiklyngen mener dette bør løses og at det er viktig at regjeringen og Elhub allerede nå starter opp det som eventuelt trengs av utviklingsarbeid hos Elhub for en tilrettelegging for batterier i delingsordningen, sammen med en vurdering av konsekvenser, som omfordelingsvirkninger på nettleien og nettmessige forhold.
Høringsnotatet foreslår at delingsordningen skal gjelde innenfor et «et sammenhengende næringsområde». Solenergiklyngen støtter dette, men regner med at dette vil kreve en nærmere definisjon i praksis, og at det også er viktig å ta hensyn til hvordan det lokale kraftnettet er bygget, slik at det ikke oppstår suboptimale situasjoner når den lokalproduserte strømmen skal deles med andre bygg i et næringsområde via det lokale kraftnettet.
For mer informasjon, ta kontakt med næringspolitisk direktør i Solenergiklyngen, Dag Tore Seierstad: dagtore@solenergiklyngen.no