Solenergiklyngen vedtok i dag å slå seg sammen med Fornybar Norge. De to foreningene har felles interesse i å fremme solenergiens vekst og rolle i det norske kraftsystemet.

Fusjonsplanen ble enstemmig vedtatt allerede på Solenergiklyngens årsmøte 14. mai. Dette innebærer at klyngen integreres i Fornybar Norge, og i dag kom det endelige vedtaket på et ekstraordinært årsmøte.

For Solenergiklyngen er fusjonen i tråd med målsetting om et sterkere faglig og politisk fellesskap. Både bakkemonterte solanlegg, solenergi på bygg og solenergi som del av energisamfunn har et betydelig potensial. Solenergi er viktig for en rask energiomstilling både i Norge og globalt, sier administrerende direktør Trine Kopstad Berentsen i Solenergiklyngen.

Interessen for utvikling av solenergi er sterkt økende. I slutten av juni ga NVE konsesjon til etablering av fire bakkemonterte solkraftverk. Kraftverkene vil gi en samlet forventet årsproduksjon på nærmere 26 GWh, som tilsvarer årsforbruket til om lag 1300 husholdninger.

Det har pågått sonderinger og forhandlinger mellom de to foreningene siden høsten 2023. Fusjonsplanen fikk full støtte under Fornybar Norges generalforsamling 7. mai.

Vi er svært fornøyde med at Solenergiklyngen nå blir en del av Fornybar Norge. Solanlegg både på bakke og bygg samspiller godt med de øvrige fornybarteknologiene, og kan i mange tilfeller monteres på arealer nær eksisterende infrastruktur, sier Åslaug Haga, leder i Fornybar Norge.

Hun peker på at Norge har gode forutsetninger for å bygge ut solenergi og vindkraft, ettersom vi har tilgang på store fleksible vannkraftressurser som kan dekke kraftbehovet når sola ikke skinner og vinden ikke blåser. I tillegg vil vi dra nytte av nye lagringsteknologier og utnytte det store effektiviseringspotensialet i å jevne ut forbruk og effektbehov hos alle som bruker strøm.

– Med Solenergiklyngen på laget, vil vi får styrket vår kompetanse på dette viktige området og bedre være i stand til å jobbe for et helhetlig energisystem. Alle fornybarteknologier må tas i bruk for at vi skal nå målet om et nullutslippssamfunn raskest mulig, sier Haga.

Fusjonen får virkning fra 1. januar 2025. Med endringene vil Fornybar Norge få flere nye aktiviteter innenfor solenergi som bransjeråd for solenergi, en ny seksjon for lokale energisamfunn inkludert lagring og fleksibilitet samt et internasjonalt forum.

Foto: Ingeborg Aarø, Fornybar Norge

For ytterligere informasjon: