Halvparten av Norges 10 største solcelleanlegg på bygg i 2023 er nykommere og kun ett av dem befinner seg utenfor Østlandet. Førsteplassen for 2023 vant også året før.

FOTO: Norconsult

Hvert år kommer Norconsult ut med en topp 10 liste på Norges 10 største solcelleanlegg på bygg. Det blir stadig vanskeligere å havne på denne listen. Det har kommet inn nye aktører (oneco) av leverandørene og man merker «Pareto-effekten» godt.

I 2023 var hele fem av ti på topp 10 listen nykommere. I en artikkel for Teknisk ukeblad forteller rådgiver for solenergi og lagring i Norconsult Martin Brunstad Høydal, at det nå er så mange solcelleanlegg at det snart er utfordrende å holde oversikten.

– Tidligere måtte vi argumentere inn solcelleanlegg. Nå er det helt standard. Det er mer byggherren som spør om hvor stort anlegg det er mulig å ha, sier Høydal.

Vinneren for 2023 vant også i 2022

Førsteplassen på listen for 2023 gikk til ASKO ØST på Vestby med 4872 kWp. De fikk også førsteplassen i 2022. Lars Erik Olsen, daglig leder for Asko bygg Vestby forteller at satsingen på solceller har vært med på å bidra til selskapets mål om å være selvforsynt med grønn energi. Allerede i 2014 ble de første solcellene på takflatene i Vestby installert av Asko.

9 av 10 av de største solcelleanleggene er på Østlandet

Hele 9 av 10 av de største solcelleanleggene på bygg i 2023 ligger sentralt på Østlandet. Det er kun Asko sitt lager på Arnatveit i Bergen som ligger utenfor. Det kan være flere grunner til dette. Høydal fra Norconsult sier at en faktor kan handle om at byggene i området rundt Oslo er relativt nye og dermed godt rustet til å tåle snølaster og solcelleanlegg. Han forklarer også en annen faktor:

– Jeg tror det har noe å gjøre med at de store logistikkbyggene ligger rundt Oslo. Der er det kanskje også firmaer som er enda lengre fram i skoen på miljøsertifiserte bygg.

Høydal tror likevel at Bergen og sørlandsområdet etter hvert vil komme på banen.

– Vi ser at spesielt kysten og havbruksnæringen begynner å røre på seg, så der kommer det sannsynligvis flere store anlegg.