I dag kom den tragiske meldingen om at REC Solar legger ned sin virksomhet i Norge.

REC har slitt i Norge de siste par årene blant annet grunnet høye strømpriser og skarp konkurranse fra Kinesiske produsenter. Produksjonen på fabrikkene på Herøya og i Kristiansand har vært stanset store deler av året og selskapet sa også opp rundt 50 ansatte i vår.

For norsk solindustri er dette virkelig tragisk, og det er heller ikke gode nyheter for gjenoppbyggingen av europeisk solindustri. Med nyhetene fra REC frykter Solenergiklyngen at kompetanse som er kritisk for det grønne skiftet og som er bygd opp over tiår forsvinner ut av landet. REC Solar Norge har de siste årene utviklet en ny teknologi som resirkulerer silisium sagspon som tidligere ikke har kunnet blitt brukt til solceller, hvilket antas å kunne redusere energiforbruket med 85 prosent og utslipp med rundt 95 prosent (dersom man antar norsk energimiks), for å nevne noe.

I slutten av september lanserte regjeringen veikart for grønt industriløft 2.0 hvor norsk solindustri var tatt inn som nytt satsingsområde. Det var et skritt i riktig retning, men kom dessverre for sent og med for svake tiltak. Norwegian Crystals meldte konkurs i sommer og nå kommer altså beskjeden om at REC Solar legger ned sin virksomhet i Norge. Vi vet også at størsteparten av Norsuns ansatte i Årdal er permittert, og med det tegner det seg et dystert bilde for norsk solindustri.  

At norske politikere lar solindustrien gå under nå, er for oss i Solenergiklyngen uforståelig. De norske produsentene av silisiummaterialer til bruk i solcellepaneler er unike i europeisk sammenheng og sterkt ønsket inn i gjenoppbyggingen av europeiske verdikjeder. Disse selskapene er i tillegg særs gode på bærekraft og leverer produkter med verdens lavest dokumenterte CO2- avtrykk. I en tid hvor bærekraft vektes høyere, og hvor europeisk industri satser stort på en solindustri hvor de ønsker seg norske innsatsfaktorer så sitter vi altså her hjemme og ser på at våre leverandører går under.

Dette skjer fordi man ikke klarer å konkurrere med subsidiert produksjon i Kina og andre lands industrisatsinger. USA har svart på dette med sin Inflation Reduction Act men Norge har ikke klart å komme på banen med tiltak som monner og nå er det altså for sent for flere. Norge mister en nøkkelposisjon i det grønne skiftet som kunne bidratt med milliarder i eksportinntekter for energinasjonen Norge i fremtiden.

Les mer om saken hos NRK

Bakgrunnsinformasjon

REC Solar ble kjøpt opp av Reliance Industries for et års tid siden. REC Solar leverer fullstendige solcellepaneler som settes sammen i Singapore mens foredlingen av silisium foregikk i den norske delen av selskapet; på fabrikkene i Kristiansand og Porsgrunn.

Foto: NTB